Kedves HANG barát!

Kerested ezt az egyedi svájci dallam ütőhangszert, és megtaláltad…

Szeretnék néhány félreértést tisztázni a HandPan-ekkel kapcsolatban. Hang Drum (“Hengdrám”) nevű hangszer nincs. Van az eredeti, és első Hang(PanArt), amit 2000-ben talált fel egy svájci házaspár: Felix Rohner és Sabina Schärer (róluk lejjebb olvashatsz és a blog oldaluk is ott található).

Sajnos, a Hang Drum egy tévesen és helytelenül elterjedt név, valamint Félixék mérgesek is amiatt, ha valaki ebben a formában használja a hangszer nevét!

Az eredetit hívják csak Hang-nak, és majdnem teljesen magyarosan kell ejteni, semmiképpen nem az angol nyelv után fonetikusan ’hengnek’. A többi ilyen típusú ’ufó’ hangszer és a Hang is a HandPan-ek családneve alá került. (Ide tartoznak még a steel tongue drum-ok is, amik jóval szerényebb, olcsóbb hangszerek, kemping gázpalackszerű formával, befűrészelve).

Kb. 100-300 HandPan készítő van már a világban, de aki jó minőségű, pontosan hangolt hangszert készít, az szerintem jóval 100 alatt van. Mivel ezek a típusú hangszerek kézzel készülnek, mindenkinél hosszú a várólista és borsos az ára. Kedvenc márkáim, nem sorrendben : Hang(PanArt), Blue Point Steel Harp, Halo, Bells, Spb, Echosoudsculpture, Koan, Aciel.

Hangterápia

Sok-sok éve gyógyítom magam HANG-gal (természetesen a többi hangszeremmel is) és remélem azokat is, akik hallgatják a zenémet. Nem szeretem használni a ’gyógyító zene’ kifejezést, de a jó zene gyógyító hatásában hiszek, amely már tudományosan is igazolt! Persze a zene is, mint minden más, ízlés dolga is…  (Azért csodálkoznék, ha a kommersz, mulatós, agresszív, vagy manipuláló zenéről, gyógyító hatás derülne ki, maximum placebo hatásként)

Hang music

Hang music La Fuente Mix

Binaural Delta For Meditation HandPan

A HANG-ot nem hangszernek készítik a feltalálók, hanem egy személyes fényhozó eszköznek, egy szeizmikus tükörnek! Nem tudom, a készítők mit értenek pontosan ezalatt, ellenben a saját tapasztalataim szívesen megosztom. Ez a hangszer az én életemre pozitív hatással volt, ennek hatása töretlen a mai napig (és ugyanez elmondható ez a többi hangszereimre is)!  Mindenkinek hasonló volt a tapasztalata az általam ismert HANG tulajdonosok közül. Mindannyiunknak van egy alap rezgése, egy alaphangja. Ezt pendíti meg bennünk zseniálisan a HANG! Nekem hangszerként is jól működik, ebben eltér a tapasztalatom a készítőkkel. A XXI. század eddigi legjelentősebb hangjának, hangszerének tartom!

A HANG  nagyon egyedi és ritka svájci hangszer, amely sokak szerint a 21. század egyik legkülönlegesebb hangszer találmányának számít. A hangszer a HANG  nevet kapta svájci készítőitől – függetlenül a szó magyar jelentésétől.

Az első példány 2000-ben látta meg a napvilágot Bernben. Feltalálói  Sabina Schärer és Felix Rohner, akik hosszú időn át a karib-tengeri eredetű Steeldrum hangszer szerelmesei voltak, és közel 20 éven át tanulmányozták és fejlesztették a Steeldrum elkészítésének mágiáját.

A HANG az acél rezgésén alapuló hangszer, hangulatát leginkább 8 összehangolt templomi haranghoz lehet hasonlítani. Különlegessége abban áll, hogy éteri dallamai megpendítenek az emberekben valami nagyon mély és transzcendens húrt, melyet sokunk már régen elfelejtett, sokunk pedig keres a hétköznapi valóságban. A készítői szerint, ha valaki megfelelően játszik rajta akkor az őrangyala énekelni kezd, és ez az ének teszi olyan egyedivé a hangzásvilágát.

2000 óta évente kb. 400 db egyedi HANG  születik, minden egyes darab kézzel készül, és a sorozatgyártás helyett a készítői a hangminőség fejlesztésének és tökéletesítésének az útját követik. Ma a világon kb. 5-6 ezer hangszer létezik. Magyarországon az EREDETI (nem másolt) HANG-ból 10-30 darab van mindösszesen!

Én körülbelül 2004-ben tettem szert a csodálatos Pygmy  nevű hangszeremre. Használtan vettem egy áldott  embertől! Köszönöm! Köszönöm!  Két darabból a C-moll, G dinges tetszett meg jobban. Sajnos a másikra nem volt pénzem akkor… Hamar sikerült beleszeretnem! Függőséget okoz, vigyázat J! Viszont ez egy csodálatos függőség! Ez egy magas hangolású (9 hangos) hangszer a jobbik fajtából. Imádom!

Meditációkhoz, hangmasszázshoz, lelkem simogatásához akusztikusan használom. Koncerteken, vagy ha több embernek játszom, akkor kihangosítva az igazi. Nem egyszerű mikrofonozni, de jó technikussal csodákra képes akár nagy színpadon is. Görgényi Gyula a legprofibb, akivel találkoztam eddig ezen a téren!

Használom zenekarokban is, de hangos hangszerek mellett csak kiváló kollégákkal működik  a dolog. Leginkább a Live-Act kíséret vált be. Itt élőben önmagam kísérem ennek a modern eszköznek a segítségével. Hatásos!

Igen, a készítők szóltak, hogy a Hang nem dob (drum)! Bár nekem a dobok is szent hangszerek,  a készítőket megtisztelve megpróbálom a helyes nevet használni. A legkorrektebb információt a mi kis ’ufó’hangszerünkről a Hang Blog honlapon kaptok!